home servicii sisteme securitate contact sfaturi utile

Instalare sisteme de alarma
supraveghere video & alarma antiefractie

Servicii securitate

Sfaturi utile pentru securitatea dvs. si a bunurilor dvs.

Sfaturi pentru securitate acasa. In domeniul securitatii personale nu este recomandabil compromisul! "Paza buna trece primejdia rea" dar nu intotdeauna IETFIN inseamna si SIGUR – pentru ca in domeniul sistemelor de securitate, calitatea echipamentelor, configuratia sistemelor, calitatea si corectitudinea instalarii sunt esentiale. Pentru a preveni o efractie incearca sa aflii de ce casa ta ar fi atractiva pentru un infractor, pune-te in locul lui si gandeste-te la ce l-ar putea atrage, apoi alege diferite mijloace care sa impiedice acest lucru.

Nu toti hotii intra prin efractie!
Unii sunt in aparenta persoane prezentabile, imbracate decent, care bat la usa locuintei sau apartamentului si pretind ca sunt intr-o problema oficiala (de la gaz, de la telefoane, de firma X, …) sau care ieri tocmai ti-au lucrat cate ceva prin casa!

Asadar nu deschide usa oricui, foloseste vizorul usii, lantul de usa; cere-le legitimatia/actele de identitate – verifica-le cu grija, un oficial adevarat nu se va supara pentru asta. Si daca ai indoieli, NU il lasa sa intre, cere-i sa vina alta data programat si nu la intamplare, cand mai esti si cu altcineva in casa, intre timp contacteaza compania respectiva pentru a verifica… Dar ce cauta hotii?! Infractorii se orienteaza spre locuri din care sa fure cat mai mult (valoros) intr-un timp cat mai scurt, fara a fi surprinsi.

Securitatea este cu atat mai buna, cu cat timpul necesar unei potentiale spargeri este mai lung, calea spre tinta este mai grea, zgomotul facut este mai mare, riscul sa fie vazuti este mai mare, obiectele care se pot fura sunt marcate si devin greu vandabile sau ulterior sunt usor de identificat.

Un spargator va alege de obicei casa care ii ofera posibilitatea sa fure nederanjat si cu cat mai putine obstacole in cale. Un spargator va intra prin usa de intrare (din spate daca exista), prin ferestrele mai joase si mai dosnice (poate lasate neincuiate sau chiar deschise), usa de garaj, intrarea in pod (daca exista), usa de la terasa (daca exista si e usor accesibila). Va folosi scara lasata prin curte ca sa se urce la fereastra de la etaj lasata deschisa, va folosi eventuale scule lasate in magazia de gradina pentru a forta o usa sau geam.
Spatele casei este cel mai atractiv pentru un spargator, deci gardul din spate, usa si geamurile din spate... Incuie poarta si nu uita fereastra deschisa! O masura foarte simpla dar care nu trebuie neglijata este incuierea usilor de acces in curte si casa, inchiderea geamurilor, inchiderea jaluzelelor sau obloanelor exterioare.

Multe spargeri au la baza neatentia proprietarilor care uita un geam deschis sau usa deschisa! Un sfat practic:
• usa de la curte sa fie permanent incuiata (zavor electromagnetic si interfon/videointerfon sunt o solutie);
• usa de la apartament sa fie permanent incuiata, sa aiba vizor, sonerie, lant de siguranta;
• usile spre exterior sa aiba 2 incuietori (de calitate, greu de deschis/distrus), inchideri in mai multe puncte, toc fixat solid in zidarie;
• geamurile sa aiba tamplarie solida, feronerie cu inchidere sigura, sticla laminata (mai rezistenta) cel putin la geamurile usor accesibile. Daca stai la casa, ai grija ca si gardul sa fie o bariera impotriva hotilor, sa nu prezinte gauri pe sub el, sparturi, etc.

Cutia postala! O cutie postala plina de reclame si scrisori, care ramine asa zile intregi, va indica eventualilor hoti ca nu e nimeni acasa! Pentru a fi siguri, chiar ei iti pot lasa o reclama sau bilet, chiar in usa, pentru a verifica ce se intampla. Deci daca pleci de acasa pentru o perioada, in concediu de exemplu, roaga vecinul sa iti ridice corespondenta! Sfat de securitate … este bine sa te ai bine cu un vecinul, costa mult mai putin!

Decorarea casei! Aranjamente florare numeroase, ghivece cu flori din belsug la ferestre, indica un proprietar cu bun gust, dar care probabil are si destui bani! O usa de apartament deosebita, care iese in evidenta fata de celelalte de pe aceasi scara, atrage atentia hotilor; o curte plina de obiecte care indica bunastarea, candelabrul din living care se vede din strada; o casa tip vila, toate atrag atentia hotilor.
Asadar in aceste cazuri, sistemele de securitate trebuie sporite (sistem de alarma, contract cu firma de paza si interventie).

Multa lumina in curte! Foloseste lampi de iluminat decorativ in jurul casei si in curte, foloseste detectoare de miscare cu lampi de putere pentru zonele de acces, zonele din spatele casei. O casa si curte bine iluminate descurajeaza eventualii hoti – acestora nu le convine sa fie vazuti in timp ce forteaza usa sau sar gardul.

Curte si gradina! Un gard greu de escaladat dar mai bine un gard care daca este escaladat sa se rupa, sa faca zgomot, si asta il va deranja pe potentialul spargator. Deci o margine superioara facuta din materiale usoare si care sa se rupa cu zgomot cand cineva incearca sa sara gardul, poate fi o idee buna!
Magazia pentru diferite scule, biciclete, etc. este bine sa aiba si ea o incuietoare, chiar si o mica “alarma” care sa sune puternic daca se deschide usa.

Casa sa para locuita! Dupa apus, trage draperiile, lasa aprinse unele lumini, eventual si un radio sau televizor pornite. Iar daca esti plecat pentru o perioada, foloseste mici automate care sa aprinda aleator luminile prin casa in timpul serii si al noptii, sa porneasca televizorul (se gasesc la orice magazine de electrice sau bricolaj, sau pot fi comandate de sistemul de alrma). Mesajul de pe robotul telefonic trebuie sa dea impresia ca lipsesti momentan (si nu ca ai fi plecat pentru mai mult timp…), mesajele schimbate pe Internet (chat, face-book, etc…) nu trebuie sa invite hotii cand pleci de acasa!

Nu uita sa armezi sistemul de alarma – daca te-ai dotat cu asa ceva!

Obiecte de valoare! Daca tii in casa bani si bijuterii, este bine sa gasesti un loc neatractiv (pentru hoti) in care sa le tii. De exemplu camera copiilor, printre jucarii si papusi. Dar mai bine tine banii in banca si bijuteriile de valoare in seif! Daca decizi sa-ti cumperi un seif, ai grija sa-l incastrezi bine in zidarie, ca sa nu fie luat cu totul!

Caine de paza! Daca locuiesti la casa, un caine de paza bine dresat va descuraja eventualii spargatori. Cainele trebuie ales din rasele potrivite pentru paza iar dresajul trebuie sa fie bine facut pentru ca acest caine sa fie intradevar de paza – alege un dresor calificat.

Asigurarea locuintei si a bunurilor din ea! Oricum este obligatorie asigurarea locuintei, asa ca discuta cu agentul de asigurari despre asigurarea completa a ei, despre asigurarea bunurilor importante din casa. Alege dintre mai multe oferte si ai grija la tot ce scrie in asigurare!

Mai sunt si alte "pericole" acasa, pe care nu trebuie sa le neglijati. Scaparile de gaz, aragazul uitat pornit, robinetul de apa uitat deschis care poate provoca inundatii, cordonul electric al prelungitorului dezizolat! Unele pot fi asigurate – altele depind doar de tine.

Instalarea unui sistem de alarma! A devenit ceva obisnuit mai ales pentru proprietarii de case, dar si de apartamente. Alege o firma serioasa pentru a-ti instala un sistem performant si sigur si nu omite apoi sa il si folosesti tot timpul! Sistemul de alarma pentru locuinta este util daca este bine conceput si bine instalat – altfel dai banii degeaba. O firma buna nu monteaza tastatura de comanda la vedere prin geamul usii de la intrare si nu omite supravegherea geamului de la baie, sau de la mansarda din spate, pe unde tu zici ca nu o sa intre hotul. Este bine ca sa ai doua moduri de comunicatie cu dispeceratul: linie telefonica terestra, linie fara fir tip GSM, wireless, linie de Internet (IP – dar nu pe acelasi fir de telefon!)

Marcarea obiectelor de prin curte! Este bine sa marchezi diferitele obiecte care raman prin garaj, prin magazie, prin curte: biciclete, masina de taiat iarba, si cine stie ce mai ai – pentru ca in cazul unui furt, si in cazul fericit in care Politia va prinde hotul, sa poti identifica obiectele tale!

Securitate personala! Pe langa securitatea locuintei – ia in calcul securitatea ta personala, asa ca:
• daca circuli singur noaptea, evita locurile pustii, aleile intunecate, locurile necunoscute, dar mai bine sa nu fii singur,
• este bine sa mai stie si altcineva unde mergi si cand trebuie sa ajungi /sa te intorci,
• ia-ti un telefon mobil,
• ia-ti si un spray paralizant / lacrimogen, dar invata si sa il folosesti,
• iar cand esti singur acasa, un buton de panica fara fir este util (daca ai si sistem de alarma, sau macar un gadget care declanseaza o alarma sonora de putere).

Multe dintre sfaturile si parerile de mai sus le stiati deja! Important este insa sa le si aplicati si sa nu neglijati micile amanunte care fac diferenta!